Conflict de interese din partea unui funcționar de la Bălți

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate au fost constatate încălcări în privința dnei Inna Gaivas, director al unei instituției preșcolare din or. Bălți, care a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

Încălcarea s-a manifestat prin nedeclararea în termenii stabiliți de legislație a conflictului de interese. La aceiași grădinița de copii din or. Bălți activa de mai mult timp sora acesteia. Noul administrator era obligată să anunțe despre situația dată. Mai mult, a fost constatată și luarea unor decizii în favoarea surorii directoarei.

Comisia a stabilit încălcarea respectivă, însă, dat fiind faptul că situația conflictului a fost soluționată, sora directoarei s-a concediat și s-a angajat în altă instituție preșcolară.

Similar s-a procedat și în alte două cazuri. Astfel, Comisia s-a pronunțat pentru constatarea cu clasarea cauzei în privința dlui Ion Țugulea, vicepreședinte al raionului Nisporeni. Încălcarea regimul juridic al incompatibilității sa pronunțat prin faptul, că paralel funcției deținute, el era administratorul unei societăți comerciale, care, potrivit actelor confirmative, nu a funcționat și nu a adus venituri financiare proprietarului. Acesta urmează să iradieze această societea comercială.

Comisia s-a pronunțat pentru constatarea cu clasarea cauzei în privința dlui Valeriu Carțîn,  primar al satului Mașcăuți, raionul Criuleni, care a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Tot în privința primatului Carțîn, CNI a verificat asupra încălcării regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014. Comisia s-a pronunțat pentru clasarea cauzei, în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății.

În cazul celorlalte subiecte examinate astăzi, fie nu au fost depistate încălcări, fie dosarele au fost restituite pentru ajustare. Cele din urmă vor fi examinate repetat în ședința de săptămâna viitoare.

 

Inițieri

În cadrul aceleiași ședințe au fost inițiate controale privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese admis de către trei ofițeri, șefi de servicii din cadrul Direcției Teritoriale Nord a Departamentului Poliției de Frontieră, sesizarea fiind din partea unui cetățean, precum și în privința unui ofițer superior din cadrul Direcției combaterea corupției a SPIA a MAI, CNI fiind sesizat de Procuratura Anticorupție.

 

 

16.06.2016

 

Serviciul informații și relații cu publicul al CNI