Agenda Conferinței Naționale Anticorupție 2016 a fost consistență și reprezentativă

La 12 decembrie 2016, în incinta clădirii Palatului Republicii, a avut loc cea de-a XII-a ediţie a Conferinței Naționale Anticorupție. Evenimentul dat coincide tradițional cu marcharea Zilei internaţionale împotriva corupţiei, stabilită prin Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite nr. 58/4 din 31 octombrie 2003. Ediția din acest an a conferinței date este organizată cu suportul financiar al Ministerului de Externe al Norvegiei şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

La eveniment dat Autoritatea Națională de Integritate a fost reprezentată de domnii Victor Strătilă, vice-președinte în exercițiu și Lilian Chișcă, șef de direcție.

În sesiunea a doua cu genericul – Prevenirea corupţiei și promovarea integrităţii în cadrul Guvernului și alte organe a inclus discursurile a șase vorbitori, conducători de diferit rang din cadrul judecătorilor, procurorilor, poliției, ai altor instituţii de stat. În cadrul acestei sesiuni a avut un discurs și dl Victor Strătilă. Domnia sa a accentruat că anul 2016 a fost un an de cotitură pentru instituția noastră, fiind făcut pasul de trecere de la constatarea în colegiu a unor încălcări a legislației de competența CNI – la activităţii concrete și finale ce vor fi înfăptuite de către inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate.

Vice-președintele ANI, dl Victor Strătilă, s-a referit la complexitatea de probleme cu care s-a confruntat CNI-ul în mai bine de trei ani și jumătate. În final, dl Strătilă a venit cu propunerea către Ministerul Justiției – de a fi luată în considerare poziția actuală a ANI, cît privește Proiectul de modificare și completare a pachetului de legi de Integritate, aprobat de Parlament la 17 iunie 2016 și care include cele trei legi ce reglementează activitatea ANI începînd cu 01.08.2016.

Acest pachet de propuneri privind modificarea și completarea legilor în cauză, va face posibilă buna funcționare instituțională a ANI, a spus dl Strătilă, solicitând ca în plenul Parlamentului să fie luate în considerare aceste aspecte ale ANI, cît privește conținutul celor trei noi legi.

De asemenea, Victor Strătilă a menționat despre necesitatea publicării mai urgente în Monitorul Oficial a Regulamentului privind modul de completare a declarațiilor de avere și interese personale, pentru ca angajații ANI să se deplaseze în teritoriul țării pentru a instrui responsabili instituțiilor publice și ai administrației publice locali privind corectitudinea completării declaraţiilor.

12.12.2016

Serviciul informare și relații cu publicul al ANI