Responsabili ai ONU prezenți la CNI într-o vizită de documentare
Comisia Națională de Integritate a fost vizitată la 31 martie curent de doi responsabili ai ONU: dna Hulan Tsedev, șef pentru Europa și Secțiunea Asia Centrală la Oficiul pentru Drepturile Omului, însoțită de dl. Claude Cahn, consilier pentru drepturile omului în Serbia și pentru Republica Moldova.
Din partea Comisiei la întrevedere au participat dl Leonid Morari și Vera Lupu, membrii ai Comisiei, precum și doi șefi de direcții – Lilian Chișca și Ada Griciuc, care au adus la cunoștința demnitarilor internaționali aspecte generale ce țin de activitatea Comisiei Naționale de Integritate, prioritățile și perspectivele instituției.
”Suntem în Republica Moldova pentru prima data, acum facem o vizită fulget de documentare la CNI, Procuratura, CNA, ca pe viitor să fim alături pentru a putea în comun să aprofundăm aporturile ce țin de drepturile omului și cel de contracarare și prevenire a fenomenul corupției în Republica Moldova”, – a ținut să specifice dna Hulan Tsedev.
Oficialii au venit cu multiple întrebări către reprezentanții CNI, încercînd să conceapă aspecte din domeniul legislativ pe profil anticorupțional, funcționalitatea CNI, interacțiunea cu structurile internaționale și aspecte ce țin de rficiența cooperării cu structurile de drept din țară.
A fost accentuat că pentru Republica Moldova unele legi de profil nu erau funcționale după adoptarea acestora, exemplu fiind neaplicabilitatea Legii nr. 1264 din 19.07.2002 Privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, publicat la 05.09.2002 în Monitorul Oficial. Anume acest act legislativ mai bine de 10 ani, pînă la apariția CNI, în 2012, nu avea clarități și nu era respectat.
”La moment, ne dorim ca Parlamentul să voteze în lectura a doua cele trei noi legi ale CNI, fapt ce va trece procesul dat la o treaptă benefică și v-a multiplica eficiența instituției noastre, – a ținut să accentueze dl Leonid Morari. La rîndul sau, dna Vera Lupu, la fel membru al Comisiei, a informat oaspeții că modificarea normelor de drept este o pagină pronunțată a procesului de demascare, profilaxie și contracarare a fenomenului corupției, cu atît mai mult că în cei trei ani de activitate a CNI se evidențiază o fază benefică din partea subiecților ce ține concepere și seriozitate a procedurii de depunere a declarațiilor.
La finalul întrevederii experții internaționali au venit cu o întrebare ”expromtă” – Sunteți satisfăcuți de activitatea CNI? Evident că răspunsurile au fost negative, fiind aduse ca exemplu un șir de aspecte deosebit de serioase ce stopează obținerea unor rezultatelor dorite – vorbind și despre interacțiunea cu Procuratura și instanțele de judecată, și despre dorința politică în ansamblu de a unifica eforturile pentru a stopa și a curma actul corupției în Republica Moldova.
01.04.2016 Serviciul informare și relații cu publicul