Conducerea ANI a purtat discuții cu un responsabil al Băncii Mondiale

Vicepreședintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate, dl Victor Strătilă, însoțit de șefi de direcții: Lilian Chișcă, Adela Griciuc și Sergiu Popov au avut la 13 decembrie 2016 o întrevedere de lucru cu dna Laura POP, specialist in domeniul financiar din cadrul reprezentantei Băncii Mondiale în Republica Moldova. În cadrul ședinței s-a discutat despre procesul de reformare instituțională, obstacolele ce sunt întâmpinate pe parcurs, precum și despre aspectele tehnice referitor la sistemul on-line de depunere a declaraţiilor de avere și interese personale, despre obținerea semnăturii elecronice și despre implementarea acestui sistem la nivel national.

Doamna Laura Pop sa arătat interesată de situația, și în special la compartimentul de reformare a sistemului național de Integritate, despre inițiativa ANI cît privește înainatarea în adresa Guvernului și a Parlamentului a modificărilor și completărilor la Legile cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Legii privind declararea averii, intereselor personale, conflictelor de interese și restricțiilor, precum și a Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative ce au intrat în vigoare la 01 august 2016.

Domnul Strătilă a menționat că acest proces de aprobare a modificărilor și completările a bazei legislative a ANI este legată de ulterioara buna funcționare a Autorității.

În cadrul discuțiilor s-a vorbit și despre necesitatea implementării în primul trimestru al anului 2017 în formula de testare a sistemului de declarare on-line a averii și interesellor personale din partea subiecților declarației, proces ce include și eliberarea de către CTS a sticurilor cu semnătura electronică fiecărui funcționar și demnitar din țara noastră. Suplimentar, ANI a remis în adresa Misterului Justiției pentru înregistrare a Regulamentului privind completarea declarației averii și intereselor personale, regulament ce va permite demararea procesului de instruire ulterioară a responsabililor din instituțiile statului și cei din administrațiile locale, ca ulterior ei să ajute semnatarii declarației la corectitudinea completării declaraţiilor.

Este adevărat și faptul că o anumită experiență în domeniu a fost preluata de ANI de la colegii din Ucraina și din România. Ca urmare a întrevederilor de lucru, avute cu colegii din țările vecine, a fost posibil de a elimina acele carențe cu care s-au confruntat în anii precedenți.
La finalul întrevederii Vicepreședintele în exercițiu al ANI, Victor Strătilă a ținut să accentueze că, în ansamblu, este nevoie de voință politică a legiuitorilor, pentru resetarea și aplicabilitatea Sistemului național de integritate, care, la rândul său, va influența eficient la combaterea fenomenului corupției în Republica Moldova.

14.12.2016 Serviciul informare și relații cu publicul